ÖLÜMLÜ VE YARALANMALI TRAFİK KAZALARI TAZMİNATI (DESTEKTEN YOKSUN KALMA)

ÖLÜMLÜ ve YARALANMALI TRAFİK KAZASI TAZMİNATI

Trafik kazasında hayatını kaybeden yada ciddi yaralanma geçiren (uzuv kaybı, kemiklere platin takılması…vb) kişinin maddi desteğinden yoksun kalanlar veya kısmen yoksun kalanlar, mirasçı olmasalar bile ölen kişinin maddi desteğinden yoksun kaldıkları için destekten yoksun kalma tazminatı, cenaze, defin ve hastane masraflarını isteyebilirler. Ölümlü trafik kazasında ölen kişinin yakınları duydukları derin acı, üzüntü ve psikolojik sarsıntı nedeniyle manevi tazminat isteme hakkına da sahiptirler. Destekten yoksun kalan kişilerin, ölümlü trafik kazasının olduğu tarihten itibaren 15 yıl, yaralanmalı kazalar ise 8 yıl içinde trafik kazası tazminatı alma hakları vardır.

ÖLÜMLÜ VE YARALANMALI KAZALARDA TAZMİNAT HESAPLAMASI NASIL YAPILIR?

Ölümle sonuçlanan trafik kazalarında yaşamını yitiren kişilerin, yada maluliyet oluşturacak yaralanması veya sakatlığı olan kişilerin kendisine ve yakınlarına tazminat ödemesi yapılmaktadır. Burada sorumluluk kazaya sebebiyet veren şahsın zorunlu mali mesuliyet poliçesinin ilgili sigorta şirketleridir. Poliçelerde yazan üst sınırlar dahilinde maddi olarak sorumludurlar. Dava sonucunda çıkacak tutar sigorta poliçesinde yazılı üst sınırı aşacak bedelde olması halinde dahi sigorta şirketi sadece poliçesinde ki üst sınıra kadar sorumludur.

Trafik kazası tazminatının hesabı her olaya göre değişmektedir. Trafik kazasında ölen/maluliyet yaşayan kişinin yaşı, mesleği, ölmeden önceki aylık geliri, aile ekonomisine katkısı, bakmak yükümlü olduğu insan sayısı gibi birçok etken trafik kazası tazminat miktarını belirlemekte rol oynar. Trafik kazası tazminatları uman Aktüerler tarafından yapılmaktadır.

Trafik kazasında ölen kişinin ev hanımı, öğrenci veya işsiz olması gibi aylık gelirinin ispatlanamadığı durumlarda kural olarak asgari ücret üzerinden hesaplama yapılarak trafik kazası tazminat tutarı ortaya çıkmaktadır.